گاهشمار صنایع هوافضایی

۲۱ نوامبر ۱۷۸۳- اولین پرواز بشر را دوروزیه و دآرلندس درون بالون هواى داغ مونگلفیه در پاریس انجام دادند.

۱ دسامبر ۱۷۸۳- اولین پرواز با یک بالون هیدروژنى را شارل و رابرت در پاریس انجام دادند.

۷ ژانویه ۱۷۸۵- اولین گذر هوایى از فراز کانال مانش را بلانکارد و جفریس با یک بالون انجام دادند.

۹ ژانویه ۱۷۸۵-  ژان پییر بلانکارد اولین پرواز در ایالات متحده امریکا را انجام داد. بالون او از حیاط زندانى در فیلا دلفیا تا گلاسستر کونتى در ایالت نیوجرسى پرواز کرد.

۲۲ اکتبر ۱۷۹۷- گارنرین اولین فرود هوایى از بالون با چتر را انجام داد.

۱۷۹۹- کیلى طراحى اولین هواپیما با ترکیب‏‌بندى امروزى (مجهز به بال‌هاى ثابت و سطوح کنترل دمى و یک روش کمکى پیشرانه) را انجام داد.

۱۸۰۴- هواسُر مدل کیلى، اولین هواپیماى با ترکیب‏‌بندى امروزى، پرواز کرد.

۱۸۰۹ تا ۱۸۱۰- مقاله سه‏‌گانه کلاسیک کیلى در مورد هوانوردى منتشر شد. این مقاله، پایه‌‏گذار علم آئرودینامیک محسوب مى‏‌شود.

۱۸۵۳- اولین پرواز سرنشین‏‌دار یک پیمایه سنگین‌تر از هوا انجام شد. این پیمایه، یک فروند هواسُر، به‏‌سرنشینى درشکه‏‌چى کیلى بود که البته تحت کنترل سرنشینش قرار نداشت.

۱۸۷۶ـ اتو موتور بنزینى چهارزمانه را اختراع کرد.

۱۸۸۱ تا ۱۸۹۶ لیلینتال اولین پروازهاى موفق هواسُرهاى سرنشین‏‌دار را انجام داد.

۱۸۹۶ـ لانگلى به اولین موفقیتش با دوتا از مدل‌هاى بخارى با بال‌هاى پشت‏‌همى دست یافت.

۱۸۹۹ـ برادران رایت سیستم «تاب بال» را براى کنترل حرکت غلت هواپیما اختراع کردند، و آن‏‌را در پرواز با یک کایت به کار بردند.

۱۹۰۱ـ برادران رایت هواسُر شماره ۲ خودشان را در نزدیکى کیتى هاوک به پرواز در آورند.

۱۹۰۲ـ برادران رایت حدود ۱،۰۰۰ نوبت پرواز با هواسر شماره ۳ انجام دادند، و کنترل همزمان سکان عمودى و «تاب بال» را اختراع کردند.

۱۷ دسامبر ۱۹۰۳ـ اولین پروازهاى موتورى پایدار و تحت‏‌کنترل تاریخ را ویلبر و ارویل رایت در نزدیکى کیتى هاوک انجام دادند. اولین پرواز (از چهار نوبت پرواز) ۱۲ ثانیه طول کشید که آخرین آنها به مدت ۵۹ ثانیه بود.

۲۰ سپتامبر ۱۹۰۴ـ اولین پرواز دایره‏‌اى را ویلبر رایت انجام داد.

ژوئن ۱۹۰۵ـ اولین هواپیماى کارآمد موتوردار، یعنى رایت فلایر ۳، پرواز کرد.

اکتبر و نوامبر ۱۹۰۶ـ سانتوس-دومونت اولین پرواز رسمى هلیکوپترهاى موتوردار را در اروپا انجام دادند. در بهترین پرواز، در ۱۲ نوامبر، مسافت ۷۲۱ فوت در مدت حدود ۲۱ ثانیه پیموده شد.

۸ اوت ۱۹۰۸ـ براى اولین بار در هونادیه (فرانسهویلبر رایت اولین هواپیماى عملى دوسرنشینه را در معرض دید عموم به پرواز درآورد، و با نمایش دادن کنترل‌هاى پروازى، هوانوردى را دگرگون کرد.

۳ سپتامبر ۱۹۰۸ـ ارویل رایت اولین پرواز عمومى را در فورت مایر (ایالت ویرجینیا) انجام داد.

۳۰ اکتبر ۱۹۰۸ـ هنرى فارمن اولین پرواز بین‌‏کشورى را، به مسافت ۱۶/۵ مایل انجام داد.

۲۵ ژوئیه ۱۹۰۹ـ لوئیس بلریو با هواپیماى تک‏‌باله ۱۱ اولین پرواز بر فراز کانال مانش را (از کالیس تا داور) انجام داد.

اوت ۱۹۰۹ـ اولین گردهمایى بزرگ هوانوردى در ریمز انجام شد. این گردهمایى تاثیر عمیقى داشت، و نشان داد که هواپیما دیگر یک وسیله نقلیه عملى است.

فوریه ۱۹۱۰ـ هوگو یونکرس امتیاز طراحى هواپیما با بال یک سردرگیر را دریافت کرد.

۱۴ نوامبر ۱۹۱۰ـ یوجین الى با یک فروند هواپیماى مجهز به موتور رانشى ساخت کورتیس، از روى کشتى یو.اس.اس. بیرمنگام به هوا برخاست. به این ترتیب، پدیده ناو هواپیمابر ابداع شد.

۱۸ ژانویه ۱۹۱۱ـ  اولین فرود هواپیما بر روى عرشه یک کشتى انجام شد. یوجین الى با هواپیمایش بر روى عرشه کشتى یو.اس.اس. پنسیلوانیا در اسکله سان فرانسیسکو فرود آمد.

۱۹۱۲ـ راشونه و بِشِرا با هواپیماى مسابقه‌‏اى مونوکوک دِپردوسین سازه مونوکوک را ابداع کردند، و جایزه قهرمانى گوردون بنت را با رکورد جهانى سرعت ۱۰۸/۱۸ مایل بر ساعت تصاحب کردند.

۱۹۱۲ – پروازهاى اولیه نخستین هواپیما با کابین بسته (اورو انگلیسى) و نخستین هواپیماى کاملاً فلزى (توباویون ساخته پونشه و پریمارد) انجام شد.

۱۹۱۳ـ نخستین هواپیماى چند موتوره (با چهار موتور)، به نام سیکورسکى بولشویى، اولین پروازهایش را در روسیه انجام داد.

۱۹۱۵ـ یونکرس ج.۱، اولین هواپیماى تماماً فلزى با تک‏‌بال یک‏‌سردرگیر، براى اولین بار پرواز کرد.

۱۶ و ۱۷ مه ۱۹۱۹ـ اولین پرواز اقیانوس‏گذر از طریق آزورس[۱۲] با قایق پرنده ان.سى.-۴ متعلق به «نیروى
دریایى ایالات متحده» انجام شد.

دسامبر ۱۹۱۹ـ مؤسسه اسمیتسونین مقاله کلاسیک رابرت اچ. گادارد با عنوان «روش دستیابى به ارتفاعات
بسیار بالا» را منتشر کرد.

۱۹۲۰ـ اولین پرواز یک هواپیماى مجهز به ارابه فرود جمع‌‏شونده عملى انجام شد. این هواپیما، که هواپیماى مسابقه‏‌اى دیتون-رایت آر.بى. بود، براى نخستین بار به بالى با خمیدگى متغیر مجهز بود.

مارس ۱۹۲۰ـ براى نخستین بار، منافع تجهیز هواپیما با بال شکاف‌دار در آزمایش‌هاى پروازى تأیید شد.

۴ سپتامبر ۱۹۲۲ـ اولین پرواز بین‏‌قاره‏اى از میان ایالات متحده در طول یک روز انجام شد. ستوان جیمز اچ. دولتیل با یک فروند هواپیماى دو باله دى.اچ. ۴بى از ساحل پابلو (ایالت فلوریدا) تا راک‏ول فیلد (ایالت سان‏‌دیه‏‌گو) پرواز کرد، و مسافت ۲۱۶۳ مایل را پیمود.

۹ ژانویه ۱۹۲۳ـ اولین پرواز موفقیت‏‌آمیز اتوجایرو سیروا سى.۳ در مادریدانجام شد. اتوجایرو در توسعه دیگر انواع هواپیماهاى بال‏‌گردان (به‏‌ویژه هلیکوپترها) تأثیر عمیقى داشت.

۲ و ۳ مه ۱۹۲۳ـ اولین پرواز بین‏‌قاره‏اى یکسره بر فراز ایالات متحده انجام شد. ستوان اوکلى کلى و ستوان جان ماکردى با هواپیماى تک‏‌باله فوکر تى.-۲ از نیویورک تا سان‌دیه‏‌گو مسافت ۲،۵۲۰ مایل را در مدت ۲۶ ساعت و ۵۰ دقیقه پیمودند.

۱۹۲۴ـ نخستین هواپیماى مسافربرى سه موتوره (یونکرس جى.- ۲۳) پرواز کرد.

۱۹۲۴ – بالچه  فاولر ابداع شد.

۶ آوریل تا ۲۸ سپتامبر ۱۹۲۴ـ دو فروند هواپیماى جهان‏‌پیماى داگلاس، متعلق به «سرویس هوایى ارتش ایالات متحده»، اولین سفر به دور دنیا، اولین عبور از فراز اقیانوس آرام، و اولین عبور به سمت غرب بر فراز اقیانوس اطلس را انجام دادند. در این پرواز، مسافت ۲۶،۳۴۵ مایل در مدت ۳۶۳ ساعت پیموده شد.

۱۶ مارس ۱۹۲۶ـ رابرت گادارد عملکرد موفق یک راکت سوخت مایع را درآبورن (ایالت ماساچوست) به نمایش گذاشت. راکت او مسافت ۱۸۴ فوت را در مدت حدود ۲ ثانیه پیمود.

۲۰ و ۲۱ مه ۱۹۲۷ـ چارلز لیندبرگ بر فراز اقیانوس اطلس، از نیویورک تا پاریس، پرواز کرد. چنین پروازى براى نخستین‏‌بار به صورت انفرادى و بى‏‌توقف، با یک فروند هواپیماى تک‏‌موتوره انجام مى‏‌شد.

۴ ژوئیه ۱۹۲۷ـ هواپیماى وگا ساخته لاکهید براى نخستین بار پرواز کرد. این هواپیماى تأثیرگذار، بال یک‏‌سردرگیر، سازه بدنه تخم‏‌مرغى، و سازه پوششى تحت‏‌تنش داشت؛ به همین دلیل، با وزن کمتر، حجم بیشترى داشت، و به خاطر پساى کمتر، از عملکرد بسیار بهترى برخوردار بود.

۱۱ ژوئن ۱۹۲۸ـ فردریش استمر با یک فروند هواسُر بهبودیافته مجهز به بالک (کانارد)، اولین پرواز انسان با هواپیمایى مجهز به پیشرانه راکتى را انجام داد.

۲۴ سپتامبر ۱۹۲۹ـ جیمز اچ. دولیتل اولین پرواز کور تاریخ را انجام داد. هواپیماى او، هواپیماى تحقیقاتى ان.واى.-۲ بود که آن‏را به طور ویژه‏‌اى با آلات دقیق مجهز کرده بودند.

۱۹۳۰ـ فرانک ویتل اولین امتیازهاى رسمى در مورد طرح موتور توربوجت را دریافت کرد.

۲۹ سپتامبر ۱۹۳۱ـ یک ستوان انگلیسى با یک فروند قایق پرنده مسابقه‏‌اى سوپر مارین اس.۶بى. اولین پرواز به دور دنیا با سرعت بیش از ۴۰۰ مایل بر ساعت را انجام داد.

۱۹۳۳ـ ملخ با گام متغیر ابداع شد، و بر روى هواپیماى بوئینگ ۲۴۷ آزمایش شد. این پیشرفت مهم، که نتیجه تلاش‌هاى فرانک کالدول بود، عملکرد هواپیماها را هم در سرعت کم و هم در سرعت زیاد، به‌طور مؤثرى بهبود داد.

۸ فوریه ۱۹۳۳ـ اولین هواپیماى ترابرى تک‏‌باله تماماً فلزى پیشرفته، یعنى بوئینگ ۲۴۷، پرواز کرد.

۱ ژوئیه ۱۹۳۳ـ هواپیماى داگلاس دى.سى.-۱ براى نخستین بار پرواز کرد. این هواپیماى ترابرى تک‌‏باله تماماً فلزى، مبنایى براى طراحى هواپیماهاى دى.سى.-۲  و دى.سى.-۳ (پرمصرف‏‌ترین هواپیماهاى ترابرى در ایالات متحده و اغلب کشورهاى خارجى) قرار گرفت.

۱۱ نوامبر ۱۹۳۵ـ بالون‏‌سوارانى به نامهاى اندرس و استیونس به رکورد ارتفاع پرواز بالون سرنشین‏‌دار تا ارتفاع ۷۲،۳۹۵ فوت با بالون اکسپلورر ۲ دست یافتند.

۲۶ ژوئن ۱۹۳۶ـ اولین هلیکوپتر عملى جهان، یعنى هلیکوپتر دو ملخه فوکه – اچگلیس اف.دبلیو.-۶۱ براى نخستین بار پرواز کرد.

۱۹۳۸ـ «کمیته ملى مشورتى هوانوردى» (ناکا) در ایالات متحده خانواده‏اى از مقاطع بال کم‏‌پساى جریان آرام را به دست آورد. این مقاطع بال، به‏‌ویژه براى طراحى هواپیماهاى تندرو مناسب‏‌اند.

۳۱ دسامبر ۱۹۳۸ـ اولین هواپیماى مسافربرى با کابین تحت‏‌فشار، بوئینگ ۳۰۷ (استراتولاینر ) براى نخستین‏‌بار پرواز کرد.

۳۰ ژوئن ۱۹۳۹ـ اولین هواپیماى مجهز به موتور راکتى با سوخت مایع، هینکل ۱۷۶، براى نخستین‏‌بار پرواز کرد.

۲۷ اوت ۱۹۳۹ـ اریش وارسیتز اولین پرواز جت تاریخ هوانوردى را با یک فروند هینکل ۱۷۶ با موتور توربوجت فون اهین انجام داد.

۱۳ مه ۱۹۴۰ـ ایگور سیکورسکى هلیکوپتر وى.اس.-۳۰۰، اولین هلیکوپتر تک‏‌ملخه موفق جهان، را به پرواز درآورد.

۱۵ مه ۱۹۴۱ـ گلاستر ئى.۲۸/۳۹، اولین هواپیماى توربوجت انگلیسى مجهز به یک موتور ویتل، پرواز کرد.

فوریه ۱۹۴۲ـ هواپیماى ترابرى داگلاس دى.سى.-۴ پرواز کرد. این هواپیما نقشى تعیین‏‌کننده در
ترکیب‏‌بندى آینده هواپیماهاى چهارموتوره خط‏وط پروازى در دوران قبل از جنگ جهانى داشت.

۱ اکتبر ۱۹۴۲ـ بل ایکس.پى.-۵۹ اى. ایراکامت، اولین هواپیماى توربوجت ایالات متحده، در دریاچه موراک دراى (ایالت کالیفرنیا) پرواز کرد.

۳ اکتبر ۱۹۴۲ـ موشک آلمانى اى.-۴ (وى.-۲)، نخستین راکت سوخت مایع بالستیک جهان، در پینه مونده (آلمان)، با موفقیت پرتاب شد.

۱۹۴۴ـ اولین هواپیماى جنگنده رهگیر با موتور راکتى، مسراشمیت ۱۶۳ (کومت)، به خدمت درآمد.
۱۹۴۴ – اولین جنگنده‏‌هاى توربوجت، گلاستر متئور و مسراشمیت ۲۶۲، به خدمت گرفته شدند.

۲۰ سپتامبر ۱۹۴۵ـ اولین هواپیماى توربوپراپ در انگلستان، گلاستر متئور اصلاح‏‌شده با دو موتور توربوپراپ رولز رویس ترنت، پرواز کرد.

۲۹ سپتامبر تا ۱ اکتبر ۱۹۴۶ـ هواپیماى لاکهید پى.۲ وى. (نپتون) رکورد برد پرواز یک‌سره (بدون سوخت‌گیرى) به مسافت ۱۱،۲۳۵ مایل را در مدت ۵۵ ساعت و ۱۷ دقیقه به دست آورد.

۱۴ اکتبر ۱۹۴۷ـ کاپیتان چارلز ییگر موفق شد که براى اولین‏‌بار سریعتر از سرعت صوت پرواز کند. او این پرواز را با یک فروند هواپیماى آزمایشى بل ایکس.اس.-۱ مجهز به موتور راکتى هواپرتاب انجام داد، و در ارتفاع ۴۳،۰۰۰ فوت به سرعت ماخ ۱/۰۶ (معادل ۷۰۰ مایل بر ساعت) رسید.

۲۱ آوریل ۱۹۴۹ـ هواپیماى آزمایشى فرانسوى هواپرتاب لکود ۰۱۰، اولین هواپیماى رم‏‌جت، پرواز کرد. در این پرواز ۱۲ دقیقه‏‌اى، لکود فقط با نصف توانش به سرعت ۴۵۰ مایل بر ساعت رسید.

۲۵ اوت ۱۹۴۹ـ اولین وضعیت اضطرارى در مورد فشار هواى کابین خلبان رخ داد. فرانک اِورست در کابین یک فروند بل ایکس.-۱ در ارتفاع ۹۶،۰۰۰ فوت، سیستم تأمین فشار کابین را از دست داد.

ژوئن ۱۹۵۱ـ بل ایکس.-۵، اولین هواپیما بال‌‏متغیر، در پایگاه هوایى ادواردز (ایالات متحده) پرواز کرد.

دسامبر ۱۹۵۱ـ ریچارد ویت‏‌کامب قاعده «قانون مساحت» را براى کاهش پساى هواپیماها در سرعت‌هاى گذرصوتى و فراصوتى مطرح کرد. این نظریه، که به نام‌هاى «بطرى کوکا» و یا «کمر زنبورى» شهرت یافت، بعدها در آزمایشهاى پروازى هواپیماى کانویر اف.-۱۰۲ تأیید شد.

۲۱ آوریل ۱۹۵۲ـ اولین هواپیماى مسافربرى تولید شده مجهز به موتور توربوجت، دهاویلند کامت، به خدمت خط هوایى بى.او.اى.سى. درآمد.

۲۰ آوریل ۱۹۵۳ـ براى اولین‏‌بار، یک خلبان آزمایشى به نام اسکات کراس‏فیلد با یک فروند هواپیماى آزمایشى راکتى هواپرتاب داگلاس دى.-۵۵۸-۲ (اسکاى راکت) بر فراز پایگاه هوایى ادواردز با سرعت ۱،۳۲۸ مایل بر ساعت، از دو برابر سرعت صوت فراتر رفت، و به سرعت ماخ ۲/۰۰۵ رسید.

۱۵ ژوئیه ۱۹۵۴ـ هواپیماى مسافربرى جت بوئینگ ۷۰۷ براى نخستین‏‌بار پرواز کرد.

۲۷ سپتامبر ۱۹۵۶ـ کاپیتان ملبورن اَپت، افسر نیروى هوایى ایالات متحده، براى اولین‏‌بار به بیش از سه‏‌برابر سرعت صوت رسید. او با یک فروند بل ایکس.-۲ با سرعت ماخ ۳/۱۹۶ (معادل ۲،۰۹۴ مایل بر ساعت) پرواز کرد؛ اما با از دست رفتن کنترل هواپیما، سانحه‏‌اى رخ داد، و کشته شد.

۲۸ نوامبر ۱۹۵۶ـ براى نخستین‏‌بار، یک هواپیما به طور عمودى به هوا برخاست، و سپس به حالت پرواز افقى منتقل شد. این عملیات را پتر جیراند با یک فروند هواپیماى آزمایشى رایان ایکس.- ۱۳ انجام داد.

۴ اکتبر ۱۹۵۷ـ اتحاد جماهیر شوروى (سابق) اولین ماهواره مصنوعى، اسپوتینک ۱، را در مدار زمین قرار داد؛ به این ترتیب، عصر فضا آغاز شد.

۳ نوامبر ۱۹۵۷ـ اسپوتینک ۲ به سرنشینى سگى با نام لایکا به فضا پرتاب شد؛ به این ترتیب، براى اولین‏‌بار یک موجود زنده در مدار زمین قرار گرفت.

۳۱ ژانویه ۱۹۵۸ـ اکسپلورر ۱، اولین ماهواره مصنوعى ایالات متحده، با موفقیت پرتاب شد.

۱۲ سپتامبر ۱۹۵۹ـ اتحاد جماهیر شوروى (سابق) سفینه لونا ۲، اولین دستگاه مصنوعى فرستاده شده به سطح کره ماه، را پرتاب کرد.

۱۷ سپتامبر ۱۹۵۹ـ اولین هواپیماى تحقیقاتى ابرصوتى، نورث امریکن ایکس.-۱۵، به خلبانى اسکات کراس‏فیلد در پایگاه هوایى ادواردز (کالیفرنیا) پرواز کرد.

۴ اکتبر ۱۹۵۹ـ ماهواره روسى لونا ۳، اولین ماهواره‏اى که از نیمه مخفى ماه عکسبردارى کرد، پرتاب شد.

۱ آوریل ۱۹۶۰ ـ ایالات متحده ماهواره تیروس ۱، اولین ماهواره هواشناسى جهان، را به فضا پرتاب کرد.

۱۶ اوت ۱۹۶۰ ـ کاپیتان جوزف کیتینگر با پرش از بالون اکسلسیور ۳ در ارتفاع ۱۰۲،۸۰۰ فوت، با ۱۷ مایل سقوط آزاد، قبل از گشودن چتر نجات در ارتفاع ۱۷،۵۰۰ فوتى، رکورد جهانى پرش با چتر را تجدید کرد.

۱۲ آوریل ۱۹۶۱ ـ براى نخستین‏‌بار، انسانى در مدار زمین پرواز کرد. این پرواز را سرگرد یورى گاگارین با ماهواره روسى وستوک انجام داد.

۵ مه ۱۹۶۱ ـ آلن شپارد، اولین فضانورد امریکایى، به فضا فرستاده شد، و یک پرواز غیرمدارى را در مدت ۱۵ دقیقه انجام داد.

۱۲ سپتامبر ۱۹۶۱ ـ هواپیماى آزمایشى هاوکر پى.۱۱۲۷، مجهز به سیستم رانش‌‏چرخان، اولین انتقال از وضعیت برخاستن عمودى به وضعیت پرواز افقى و سپس به وضعیت فرود عمودى را با موفقیت انجام داد. این هواپیما، مبناى طرح اولین جنگنده عملیاتى عمودپرواز جهان، یعنى هاریر ساخت هاوکر سیدلى، شد.

۲۰ فوریه ۱۹۶۲ ـ ستوان جان گلن اولین شخص امریکایى شد که در مدار زمین قرار گرفت. او سرنشین سفینه فرندشیپ ۷ بود.

۱۰ ژوئیه ۱۹۶۲ ـ ایالات متحده اولین ماهواره تقویت‏‌کننده امواج تلویزیونى ماوراء اقیانوس اطلس، تل‏استار ۱، را پرتاب کرد.

۱۶ ژوئن ۱۹۶۳ ـ والنتین ترشکوا، اولین زن فضانورد، با ماهواره روسى وستوک ۶ به فضا پرتاب شد.

۲۲ اوت ۱۹۶۳ ـ جوزف واکر، خلبان آزمایشى ناسا، با هواپیماى آزمایشى ابرصوتى نورث امریکن ایکس.-۱۵ با پرواز در ارتفاع ۳۵۴،۲۰۰ فوت، به بالاترین ارتفاع پرواز تا آن زمان رسید.

۲۱ سپتامبر ۱۹۶۴ ـ هواپیماى آزمایشى ماخ ۳ نورث امریکن ایکس.بى.-۷۰ پرواز کرد. دو فروند از این هواپیما ساخته شد که اطلاعات باارزشى درباره طراحى هواپیماهاى فراصوتى بزرگ فراهم کردند.

۷ مارس ۱۹۶۵ ـ یک فروند هواپیماى بوئینگ ۷۰۷ اولین پرواز تجارى یک‌سره از فراز اقیانوس آرام در مسیر سان فرانسیسکو به سیدنى را در مدت ۱۴ ساعت و ۳۳ دقیقه انجام داد.

۱۸ مارس ۱۹۶۵ ـ آلکسى لئونوف در مأموریت واسخود ۲ اولین راه‏پیمایى فضایى را انجام داد.

۱۶ نوامبر ۱۹۶۵ ـ ماهواره روسى ونوس ۳ پرتاب شد. این ماهواره، اولین ساخته دست بشر بود که در اول مارس ۱۹۶۶ به سطح کره ونوس برخورد کرد.

۳۱ ژانویه ۱۹۶۶ ـ اتحاد جماهیر شوروى (سابق) ماهواره لونا ۹، اولین ماهواره بى‏‌سرنشینى را که به آرامى بر سطح کره ماه فرود آمد، به فضا پرتاب کرد.

۱۰ اوت ۱۹۶۶ـ ایالات متحده ماهواره لونار اربیتر ۱ را به فضا پرتاب کرد. این ماهواره، عکس‌هاى بسیار دقیقى از سطح ماه برداشت، تا ایستگاه‌هاى مناسب براى فرود آپولو شناسایى شود.

۳ اکتبر ۱۹۶۷ ـ سرگرد ویلیام نایت با هواپیماى نورث امریکن ایکس.-۱۵ اى.۲ رکوردى جدید و غیررسمى براى سرعت هواپیماها به جا گذاشت. او در پرواز با سرعت ۴،۵۳۴ مایل بر ساعت، به ماخ ۶/۷۲ دست یافت.

۲۱ تا ۲۷ دسامبر ۱۹۶۸ ـ ماهواره آپولو ۸ به سرنشینى فرانک بورمان، جیمز لوول، و ویلیام آندرس، اولین ماهواره‏‌اى بود که در مدار ماه قرار گرفت.

۳۱ دسامبر ۱۹۶۸ ـ اولین هواپیماى مسافربرى فراصوتى، توپولف – ۱۴۴ روسى، پرواز کرد.

۱۸ تا ۲۶ مه ۱۹۶۹ ـ توماس استافورد، یوجین سرنان، و جان یانگ طى مأموریت آپولو ۱۰، ماهواره لونار ماجول را در مدار ماه آزمایش کردند.

۲۰ ژوئیه ۱۹۶۹ ـ فضانوردان آپولو ۱۱، نیل آرمسترانگ و ادوین آلدرین، با راه رفتن بر روى کره ماه، نخستین انسان‌هایى بودند که بر جسم سماوى دیگرى غیر از زمین گام نهادند.

۲۴ نوامبر ۱۹۷۰ـ یک بال فوق‌‏بحرانى ناسا براى اولین‌‏بار مورد آزمایش قرار گرفت. این بال، که ویت‌‏کامب آن‏‌را طراحى کرده بود، بر روى یک فروند هواپیماى آموزشى تى.-۲سى. نصب شده بود.

۳۰ مه ۱۹۷۱ـ ایالات متحده ماهواره مارینر ۹، اولین ماهواره پژوهشى سیاره مریخ، را به مدار آن سیاره پرتاب کرد.

۳ مارس ۱۹۷۲ـ ایالات متحده در کیپ کندى اولین ماهواره بسوى سیارات بیرونى، پایونیر ۱۰، را پرتاب کرد.

۲۵ مه ۱۹۷۲ـ اولین پرواز یک هواپیماى کاملاً تحت‏‌کنترل سیستم کنترل پرواز-با-سیم انجام شد. این پرواز را یک فروند اف.-۸ محصول شرکت امریکایى ال.تى.وى. انجام داد.

۷ تا ۱۹ دسامبر ۱۹۷۲ـ آپولو ۱۷ به سرنشینى یوجین سرنان، هریسون اشمیت، و رونالد ایوانز پرواز کرد. این فضانوردان، آخرین کسانى بودند که ماه را ملاقات کردند.

۲۵ مه تا ۲۲ ژوئن ۱۹۷۳ـ چارلز کنراد، پل ویتز، و جوزف کروین براى انجام مأموریت اسکاى‏‌لب‌۲ از کیپ کندى به فضا پرتاب شدند. مأموریت آنها، اتصال به «کارگاه مدارى اسکاى‏لب» بود که قبلاً به نام اسکاى‏لب۱ در ۱۴ ماه مه پرتاب شده بود. آنها قبل از آغاز برنامه آزمایش‌هاى پیش‏‌بینى شده، تعمیرات مفصلى را بر روى کارگاه آسیب‏‌دیده انجام دادند.

۳ نوامبر۱۹۷۳ـ ایالات متحده ماهواره مارینر ۱۰، اولین ماهواره بر فراز سطح سیاره عطارد، را پرتاب کرد.

۱۵ تا ۲۴ ژوئیه ۱۹۷۵ـ اولین مأموریت فضایى سرنشین‏دار فراملیتى، به نام برنامه آزمایشى آپولو-سایوز، را آلکسى لئونف، والرى کوباسف، توماس استافورد، دونالد اسلیتون، و ونس‌براند انجام دادند.

۱۰ اوت ۱۹۷۵ـ ایالات متحده سفینه وایکینگ ۱، اولین سفینه مریخ‏‌نشین، را به فضا پرتاب کرد. این ماهواره، در ۲۰ ژوئیه به‏‌آرامى بر سطح مریخ فرود آمد.

۱ سپتامبر ۱۹۷۷ـ ایالات متحده سفینه وویاجر ۱ را براى عبور از کنار سیاره‏‌هاى مشترى، زحل، و فراتر از آنها، به فضا پرتاب کرد.

۲۹ سپتامبر ۱۹۷۷ـ اتحاد جماهیر شوروى (سابق) آزمایشگاه فضایى سالیوت ۶ را به فضا پرتاب کرد. تعداد ۱۶ نفر خدمه در مدت ۱۸۴ روز در این فضاپیما به سر بردند.

۲۲ نوامبر ۱۹۷۷ـ خطوط هوایى ایرفرانس و برتیش ایرویز خدمات فراصوتى کنکورد را افتتاح کردند.

۶۲ ژانویه ۱۹۷۸ـ اکسپلورر آلترا وایولیت بین المللى پرتاب شد.

۱۷ اوت ۱۹۷۸ـ بالون دابل ایگل ۲ اولین پرواز یک بالون بر فراز اقیانوس اطلس، از پِرِسک (ایالت ماین) تا میزرى (فرانسه)، را در مدت ۱۳۷ ساعت و با پیمودن مسافت ۳،۱۵۰ مایل انجام داد.

۱۲ ژوئن ۱۹۷۹ـ هواپیماى گوسامر آلباتروس ساخت ماک کِردى اولین پرواز با قدرت عضلات انسانى را بر فراز کانال مانش انجام داد.

۱ سپتامبر ۱۹۷۹ـ براى نخستین بار، فضاپیماى پایونیر ۱۱ با سیاره زحل برخورد کرد.

۳ دسامبر ۱۹۸۰ـ جودیت چیشولم پس از بر جا گذاشتن رکورد پرواز تک‏‌نفره زنان به دور دنیا، به مدت ۱۵ روز و ۲۲ دقیقه و ۳۰ ثانیه، در فرودگاه هیثرو در نزدیکى لندن بر زمین نشست.

۱۲ آوریل ۱۹۸۱ـ ایالات متحده اولین فضاپیماى شاتل، اس.تى.اس.-۱، را به فضا پرتاب کرد.

۷ ژوئیه ۱۹۸۱ـ هواپیماى سولار چالنجر، ساخت ماک کردى، اولین گذر از فراز کانال مانش با قدرت انرژى خورشیدى را در مدت ۵ ساعت و ۲۳ دقیقه، به خلبانى استیو تاکک انجام داد.

۹ اکتبر ۱۹۸۱ـ سوپر چیکن ۲ اولین پرواز یکسره میان‏قاره‏اى بالون را از کالیفرنیا تا جورجیا، در مدت ۵۵ ساعت و ۲۵ دقیقه، به سرنشینى فرد گورل و جان شوکروفت انجام داد.

۱۳ نوامبر ۱۹۸۱ـ بن آبروزو، لارى نیومن، ران کلارک، و راکى آئوکى با بالون دابل ایگل ۲ اولین پرواز بالون سرنشین‏‌دار برفراز اقیانوس آرام را از مبدأ ناگاشیما (ژاپن) انجام دادند. این پرواز، با فرود سانحه‏‌آمیزى در نزدیکى شمال سان فرانسیسکو خاتمه یافت.

۱۹ آوریل ۱۹۸۲ـ اتحاد جماهیر شوروى (سابق) ایستگاه فضایى سالیوت ۷ را به فضا پرتاب کرد. این فضاپیما هشت نفر خدمه را براى مدت ۲۳۷ روز حمل کرد.

۱ مه ۱۹۸۲ـ اولین پیروزى تهاجمى هواپیماى سى هاریر در جنگ فالکلند تحقق یافت. این پیروزى نشان‏‌دهنده ارزش عملیاتى هواپیماهاى عمودپرواز بود.

۱۹ اوت ۱۹۸۲ـ سایوز تى.۷ به مقصد ایستگاه فضایى سالیوت ۷ پرتاب شد. این سفینه حامل
اسوت‏لانا ساویتس‏کایا، دومین زن فضانورد، بود.

۳۰ سپتامبر ۱۹۸۲ـ یک فروند هلیکوپتر بل لانگ‏رنجر، به نام روح تگزاس، اولین پرواز هلیکوپترى به دور دنیا را در مدت ۲۹ روز و ۳ ساعت و ۸ دقیقه کامل کرد.

۱۱ نوامبر ۱۹۸۲ـ فضاپیماى شاتل کلمبیا با راه‏‌اندازى ماهواره مخابراتى اس.تى.اس.-۳، اولین عملیات مدارگذارى یک ماهواره توسط یک شاتل را انجام داد.

۱۸ ژوئن ۱۹۸۳ـ اولین فضانورد زن امریکایى، سالى راید، درون اس.تى.اس.-۷ به فضا پرتاب شد.

۳۰ اوت ۱۹۸۳ـ اس.تى.اس.-۸ به فضا پرتاب شد.

۳۰ اکتبر ۱۹۸۵ـ اسپیس‏‌لب دى.۱ با هشت نفر خدمه، یعنى بیشترین تعداد خدمه در یک مأموریت واحد، به فضا پرتاب شد.

۲۴ ژانویه ۱۹۸۶ـ براى اولین بار، ماهواره وویاجر ۲ به سیاره اورانوس رسید.

۲۸ ژانویه ۱۹۸۶ـ فضاپیماى شاتل چالنجر در حین پرتاب منفجر شد و هفت نفر خدمه آن، کشته شدند.

۱۹ فوریه ۱۹۸۶ـ اتحاد جماهیر شوروى (سابق) «ایستگاه فضایى میر» را به فضا پرتاب کرد.

مارس ۱۹۸۶ـ پنج فروند فضاپیما، دو فروند از ژاپن، دو فروند از شوروى (سابق) و یک فروند از «آژانس فضایى اروپایى» با ستاره دنباله‏‌دار هالى برخورد کردند.

۲۳ دسامبر ۱۹۸۶ـ هواپیماى وویاجر، یک «مخزن سوخت بال دار» بى‏‌نظیر، به خلبانى جینا ییگر و دیک روتن اولین پرواز یکسره بدون سوخت‌گیرى را به دور دنیا انجام داد.

۲۲ فوریه ۱۹۸۷ـ اولین پرواز هواپیماى ایرباس ۳۲۰، اولین هواپیماى مسافربر مجهز به سیستم کنترل پرواز-با-سیم انجام شد.

۲۹ دسامبر ۱۹۸۷ـ یورى رماننکو پس از بر جا گذاشتن رکورد اقامت ۳۲۶ روزه در «ایستگاه فضایى میر» به زمین بازگشت.

۳۰ ژانویه ۱۹۸۸ـ یک فروند هواپیماى بوئینگ ۷۴۷ اس.پى.، به نام فرندشیپ ۱، رکورد جهانى پرواز به دور دنیا در مدت ۳۶ ساعت و ۵۴ دقیقه و ۱۵ ثانیه را با فقط دو توقف در طول مسیر بر جا گذاشت.

۲۳ آوریل ۱۹۸۸ـ در تلاش براى بازسازى پرواز اسطوره‏‌اى ددالوس و پسرش ایکاروس، دستگاه ددالوس با پرواز از کرت به سرزمین اصلى یونان، رکوردى براى پرواز با نیروى عضلات، بر جا گذاشت.