Dassault Breguet

 

داسوبرگه Dassault Breguet
فرانسه
کارخانه هواپیماسازى داسو به‏‌همت مهندس جوانى به‏‌نام مارسل، که فرزند یک پزشک یهودى به‏‌نام آدولف بلوخ بود، تأسیس شد. مارسل که در نوجوانى مجذوب پروازهاى نمایشى ویلبر رایت در خاک فرانسه شده بود، به تحصیل در یک کالج هوانوردى مشغول شد. او در دوران جنگ جهانى اول با تأسیس شرکتى، به تولید هواپیما پرداخت؛ اما دوران سخت پس از جنگ، او را به کار معاملات ملکى واداشت. مارسل در دهه ۱۹۳۰ مجدداً طراحى هواپیما را از سر گرفت؛ در آن زمان، تجدید تسلیحات آلمان هیتلرى باعث نگرانى شدید مقامات فرانسوى شده بود. با شروع جنگ جهانى دوم، مارسل به اسارت آلمانی‌ها درآمد؛ ولى حاضر نشد که در ازاى آزادی‌اش، با آنها همکارى کند. جنگ جهانى دوم دقیقاً زمانى به پایان رسید که حکم مرگ مارسل صادر شده بود؛ اما قبل از اجراى حکم، قواى متفقین او را نجات دادند. در این زمان، هرچند مارسل قواى جوانى را از دست داده بود، با اراده قوى به بازسازى صنایع نابودشده هوانوردى فرانسه مشغول شد. او در این موقع، نام خانوادگیش را به داسو تغییر داده بود.

دوران پس از جنگ جهانى دوم، آغاز عصر پیشرانه جت بود. اما فرانسوی‌ها هنوز به تکنولوژى جت دسترسى نداشتند، و این موضوع مى‏‌توانست برایشان بسیار گران تمام شود. در این موقع، شرکت فرانسوى اسنکما با کمک یک مهندس آلمانى، که او را از منطقه تحت نفوذ امریکایی‌ها فرارى داده بودند، موفق به ساخت موتور جت شد، و بعدها همین موتور در بسیارى از هواپیماهاى ساخت داسو به کار رفت.

داسو به یمن پیدا کردن رابطه بسیار صمیمى با ژنرال دوگل و نفوذ در رده‏‌هاى بالاى مملکتى، به قدرت مطلق صنایع هوافضاى فرانسه تبدیل شد. او برخلاف سیاست‌هاى اسنکما و با تکیه بر کمال فنى و قدرت سیاسى، گروهى از مهندسان فرانسوى را در چارچوب عقاید و آرمان‌هاى خودش تربیت کرد. داسو که شخصاً از جزئیات فنى بسیارى از هواپیماهاى مختلف مطلع بود، سازمانى را تأسیس کرد که بسیار منسجم، دقیق، و منظم عمل مى‏کرد. او تجربه‏‌هاى زیادى در طراحى هواپیما کسب کرده بود. یکى از مهمترین این تجربه‏‌ها، این بود که «هواپیما باید تدریجاً تکامل یابد، و هرگز نباید موتور جدیدى را در پیکره جدیدى آزمود».هواپیماهاى شرکت داسو یکى پس از دیگرى به پرواز درآمدند؛ ولى هیچیک به حد اعتبار میراژ ۳ نرسیدند. میراژ ۳ در پرواز افقى به سرعت دو برابر سرعت صوت رسید، و نه‏‌تنها در سطح صنایع هوایى فرانسه، بلکه در کل صنایع این کشور به یکى از بزرگ‌ترین موفقیت‌ها تبدیل شد. این توفیقات، به‏‌ویژه در زمانى که فرانسه در برابر الجزایر تحقیر شده بود، ارزش زیادى براى فرانسوی‌ها داشت، و در شرایطى که خود داسو امید چندانى براى صادرات نداشت، میراژ ۳ یکى از بزرگترین اقلام صادراتى فرانسه شد. البته این توفیق در صادرات، دیرى نپایید. صنایع نسبتاً محدود هوانوردى فرانسه، و حتى بقیه کشورهاى اروپایى، نمى‏‌توانست با صادرات روزافزون شرکت‌هاى امریکایى رقابت کند. در سال‌هاى دهه ۱۹۷۰ همین ناتوانی‌ها تشریک مساعى کشورهاى اروپایى براى راه‏‌اندازى برنامه‏‌هایى مثل هواپیماى مسافربرى ایرباس و جنگنده تورنادو را باعث شد.

فعالیت‌هاى داسو تا سال ۱۹۷۱ نمونه موفقى از تشریک مساعى دولت با یک شرکت خصوصى بود. در دسامبر این سال، دولت براى تمرکز بیشتر امکانات و نیروهاى متخصص، با ادغام شرکت‌هاى هوانوردى داسو و برگه، شرکت داسو برگه را تأسیس کرد. مقدارى از سهام شرکت تازه‏‌تأسیس (۲۰% در ۱۹۷۹ و ۴۶% در ۱۹۸۱) را خود دولت تصاحب کرد. در ۱۹۹۵ حدود ۷۵% از فعالیتهاى داسو برگه به فعالیت‌هاى نظامى، و ۲۵% بقیه به امور غیرنظامى اختصاص داشت.

  • فعالیت‌های عمده: توسعه و تولید هواپیماهاى نظامى خانواده میراژ و سوپراتندارد و رافائل و هواپیماهاى غیرنظامى خانواده فالکن، تهیه سیستم‌هاى آموزشى و نرم‏‌افزارهاى طراحى و ساخت به‏‌کمک رایانه، ساخت اجزاى سیستم‌هاى کنترل پروازى و تجهیزات تعمیر و نگهدارى هواپیما، مشارکت در طرح‌هاى فراملیتى هواپیماهاى آتلانتیک و جاگوار و آلفاجت
  • مراجع:
  • تاریخ آخرین بازبینی:

 

By

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *