Saha_Air_Boeing_707

 

بوئینگ ۷۰۷
۱۹۵۴ Boeing 707
هواپیماى مسافربرى جت باریک‌پیکر دوربرد
  • همخانواده: کى.سى.-۱۳۵ (استراتوتانکرئى.-۳ (آواکسسى.سى.-۱۳۷
  • سازنده: بوئینگ (ایالات متحده امریکا)
  • ویژگی: اولین هواپیماى جت مسافربرى امریکایى
پس از شکست نسبى هواپیماى مسافربرى مدل ۳۷۷ شرکت بوئینگ در مقابل دى.سى.-۶ و کانستیلیشن، مدیران بوئینگ مصمم شدند که اساساً نوع متفاوتى از مسافربرها را تجربه کنند. این زمان، مصادف با دوران شهرت و اعتبار مسافربر انگلیسى کامت (ساخت دهاویلند) بود. بنابراین، طرح یک هواپیماى مجهز به موتور توربوجت و با برد کافى، بسیار جلب توجه می‌کرد. طراحان بوئینگ بر اساس طرح بى.-۴۷ و با استفاده از تجربه ساخت سى.-۹۷، هواپیماى مسافربرى مدل ۷۰۷ را طرح کردند. هدف آنها در این طرح، دستیابى به سرعت کروز ماخ ۰/۸۲-۰/۸۵ در ارتفاع ۳۰،۰۰۰-۴۰،۰۰۰ فوت، و ضمناً امکان پرواز با وزن نهایى از روى باندهاى ۷،۸۰۰ فوتى بود.

هرچند بوئینگ تمام توانش را براى طرح جدید به کار انداخت، خطوط هوایى از پذیرش آن اکراه داشتند؛ عاقبت نافرجام کامت براى آنها هشداردهنده بود. به‏‌علاوه، استفاده از چنین هواپیماى جدیدى، معضلاتى در مورد خدمه باتجربه و مسائل خدمات فنى به بار می‌آورد. سرانجام، در ۱۵ ژوئیه ۱۹۵۴ طرح ۷۰۷ با نام اولیه مدل ۸۰-۳۶۷ (اختصارا دش ایتى) براى اولین بار به پرواز درآمد. قرارداد ساخت ۲۹ فروند از مدل سوخت‏رسان ۷۰۷، به نام ۷۱۷، براى «نیروى هوایى ایالات متحده» در شرایطى منعقد شد که طرح بوئینگ در رقابت شدیدى با هواپیماى جدید شرکت داگلاس (دى.سى.-۸) بود؛ البته دى.سى.-۸ هم به همان موتورهاى مورد استفاده ۷۰۷ مجهز شده بود. در آن شرایط، قرارداد ۲۹۶ میلیون دلارى خط هوایى پان امریکن در اکتبر ۱۹۵۵ براى خرید ۷۰۷، که بزرگترین سفارش ساخت یک هواپیماى تجارى تا آن زمان بود، پیروزى بزرگى را نصیب ۷۰۷ کرد. اولین مدل ۷۰۷ در ۲۳ سپتامبر ۱۹۵۸ گواهینامه صلاحیت پروازى را دریافت کرد.اساساً طرح ۷۰۷ تحولى در امور رفاهى (و تجمل‏‌گرایى) خطوط هوایى به وجود آورد. صندلی‌هاى راحت، پنجره‏‌هاى متعددى با میدان دید وسیع براى سرنشینان، و آشپزخانه‏‌ها محیطى رؤیایى براى مسافران بود. قابلیت پرواز در ارتفاع بالا با کمترین اغتشاشات جوى ناراحت‏‌کننده و استفاده از بهترین نوع تهویه مطبوع، از عوامل دیگر جلب مشترى براى ۷۰۷ بود. به‏‌علاوه، امکان استفاده از هر آرایش دلخواه صندلی‌هاى درجه یک و توریستى، نکات مثبتى براى خطوط هوایى محسوب می‌شد.

به خاطر قابلیت پرواز مناسب و ایمنى زیاد تولیدات اولیه، از ۷۰۷ مدل‌هاى متعدد مسافربرى، نظامى، و اطلاعاتى فراهم شد. در بین مدل‌هاى مسافربرى، مدل‌هاى ۳۲۰ و ۴۲۰ با ابعادى بزرگتر از مدل ۱۲۰ و ظرفیت حمل سوخت بیشتر، قادر به حمل ۱۸۹ نفر مسافر در مسیرهاى ۵،۰۰۰ مایلى بودند. تا زمان توقف تولید در ۱۹۷۷، مجموعا حدود ۹۱۷ فروند از همه انواع ۷۰۷ تولید شده بود.

به دلیل علاقه‏‌مندى نیروى هوایى براى خرید یک هواپیماى سوخت‏‌رسان بر اساس طرح ۷۰۷، بوئینگ مدل ۷۱۷ را عرضه کرد که علاوه بر امکانات استفاده براى سوخت‏‌رسانى، در نقش یک هواپیماى باربرى هم قابل‏‌استفاده بود. روش سوخت‏‌دهى ۷۱۷، از نوع بوم پرنده و به صورت تلسکوپى بود. اولین هواپیماى تولیدى ۷۱۷، با نام نظامى کى.سى.-۱۳۵، در ۱۸ ژوئیه ۱۹۵۶ از خط تولید خارج شد. کى.سى.-۱۳۵ با قدرت پرواز در ارتفاع بالا (۴۰،۰۰۰ فوت) و سرعت کروز زیاد، به‏‌آسانى هواپیماهاى نظامى را در حین سوخت‏‌دهى همراهى می‌کند، و به‏‌علاوه، محدودیت چندانى هم از نظر زمان سوخت‏‌رسانى ندارد.
هواپیماهاى کى.سى.-۱۳۵ به‏‌ویژه در جنگ ویتنام به‏‌طور مؤثرى خلبانان جنگنده‏‌ها را پشتیبانى کرده‏‌اند. تا پایان تولید در ۱۹۶۵ بیش از ۷۵۰ فروند کى.سى.-۱۳۵ تولید شد که تا ۱۹۹۷ (حدود ۴۰ سال پس از تحویل) هنوز بسیارى از آنها همچنان به خدمت مشغول بوده‏‌اند.

بنابر ارزیابى‏‌هاى نیروى هوایى، ۷۰۷ براى حمل ادوات و تجهیزات یک رادار پرنده، مناسب تشخیص داده شد که به ساخت هواپیماى ئى.-۳ («سیستم کنترل و هشدار هوابرد» معروف به آواکس) انجامید.

707

هواپیماى مسافربرى بین‏‌قاره‏اى بوئینگ ۷۰۷-۳۲۰ بى. تا قبل از ظهور هواپیماى کشیده‏‌تر دى.سى.-۸ ، بزرگترین هواپیماى مسافربرى جت جهان بود.

  • انواع مدل‌ها: 707-۱۲۰، ۷۰۷-۲۲۰ (ژوئن ۱۹۵۹، با موتورهاى مناسب براى عملکرد در ارتفاعات بالا و شرایط گرم)، ۷۰۷-۳۲۰ (ژانویه ۱۹۵۹، مدل بین‏‌قاره‏‌اى)، ۷۰۷-۴۲۰ (مه ۱۹۵۹، مجهز به موتورهاى رولزرویس)، ۷۰۷-۷۲۰ (نوامبر ۱۹۵۹)، ۷۰۷-120B (ژوئن ۱۹۶۰، با اصلاحات آئرودینامیکى مدل ۷۲۰)، ۷۰۷-720B (اکتبر ۱۹۶۰)، ۷۰۷-320B (ژانویه ۱۹۶۲، با پساى کمتر نوک بال‌ها، با بالچه‏‌هاى شکافدار لبه حمله)، ۷۰۷-320C (فوریه ۱۹۶۳، مدل تبدیل‏‌شونده باربرى/ مسافربرى)
  • کاربران:
  • تعداد تولید شده: 1،۰۱۰ فروند
  • قیمت:
سه‌نما

سه‏‌نماى بوئینگ ۷۰۷-۳۲۰ بى.

مشخصات فنی ۷۰۷-۳۲۰ سی.
مشخصات فنی
  • مراجع:

  • تاریخ آخرین بازبینی:

 

By

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *