yak38

 

یاک-۳۸

۱۹۷۱

Yak-38

هواپیماى جنگنده عمودپرواز
  • نامگذارى نظامى ناتو: فورجر
  • همخانواده: یاک-۳۸
  • سازنده: یاکوولف (اتحاد جماهیر شوروى سابق)
در ابتداى دهه ۱۹۷۰ گروه طراح یاکوولف به‏‌سرپرستى موردووین براى تقویت ناوگان دفاع هوایى در برابر عملیات هواپیماهاى جاسوسى دریایى، شناسایى، و ضدکشتى غربى، هواپیماى جدیدى را عرضه کرد. این محصول جدید، که یاک-۳۶ ام. نامیده شد، در ۱۵ ژانویه ۱۹۷۱ براى اولین بار پرواز کرد. قواى محرکه این هواپیما شامل یک موتور توربوجت مجهز به سیستم رانش‏‌چرخان ساخت تومانسکى و دو موتور توربوجت بالابرنده ساخت ریبینسک بود.

براى اجراى عملیات عمودپروازى، با حرکت نازل‌هاى موتورهاى اصلى یاک-۳۶ پیرامون یک لولا،جهت نیروى رانش تغییر مى‏‌کرد، و با عمل کردن دو موتور توربوجت کمکى، ناتوازنى به‏‌وجود آمده، خنثى مى‏‌شد. دو موتور کمکى به‏‌صورت پشت‏‌هم، با زاویه ۱۳ نسبت به خط عمود و دقیقاً در پشت کابین قرار داشت.

در ۱۸ نوامبر ۱۹۷۲ آزمایشات پرواز یاک-۳۶ ام. از روى عرشه شروع شد، و در سال بعد، تولید یک گروه پیش‏‌تولید از این هواپیما آغاز شد. در تابستان ۱۹۷۶ یک اسکادران ۱۲ فروندى یاک-۳۶ ام. و دو فروند یاک-۳۶ یو. (مدل آموزشى) بر روى ناو هواپیمابر کییف مستقر شدند، و آزمایش‌هاى دیگرى بر روى آنها انجام شد. این هواپیماها را به‏‌طور عمودى از روى عرشه بلند کرده، در ارتفاع ۵-۶ مترى ( ۱۵-۲۰ فوتى) به وضعیت پرواز عادى انتقال مى‏‌دادند.

در ماه اوت ۱۹۷۶ مدل یاک-۳۶ ام. با اصلاحاتى جزئى رسماً به‏‌خدمت گرفته شد، و از آن پس، آن‏را یاک-۳۸ نامیدند. یاک-۳۸ از نظر شکل ظاهرى بسیار شبیه یاک-۳۶ ام. بود؛ ولى به یک سیستم کامل تسلیحاتى مجهز بود و سیستم کنترل پرواز خودکارى (متناسب با ویژگی‌هاى عمودپروازى) داشت که امکان شتاب‌گیرى کوچک اولیه را فراهم مى‏‌کرد. یاک-۳۸ عملاً در ۱۹۸۰ در جنگ افغانستان آزموده شد، و اصلاحاتى در آن انجام گرفت که به ساخت یاک-۳۸ ام. انجامید. این مدل آخر، با موتورى قوی‌تر، قادر به حمل یک جفت مخزن سوخت رهاکردنى در زیر بال‌هایش بود.

وقتى که تولید یاک-۳۸ در ۱۹۸۷ متوقف شد، مجموعا ۲۳۱ فروند از همه مدل‌هاى آن تولید شده بود که همگى آنها در اوایل ۱۹۹۳ از خدمت کنار گذاشته شدند.

yak38

هواپیماى جنگنده عمودپرواز یاک-۳۸

  • انواع مدل‌ها: Yak-36M (مدل تک‏‌سرنشینه)، Yak-36U (مدل آموزشى دوسرنشینه)، Yak-38، Yak-38M، Yak-38UM (مدل آموزشى دوسرنشینه)
  • کاربران:
  • تعداد تولید شده: (تا پایان تولید در ۱۹۸۷، شامل مدلهاى یاک-۳۸) ۲۳۱ فروند
  • قیمت:
سه‌نما

سه‏‌نماى یاک-۳۸

مشخصات فنی یاک-۳۸ ام.

مشخصات فنی

  • مراجع:

  • تاریخ آخرین بازبینی:

 

By

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *